Bojan Janić (©MN Press)
Bojan Janić (©MN Press)

Janić: Bili smo u kanalu, jednom nogom u grobu, u poslednjih deset dana neke stvari radili smo kriminalno

Vreme čitanja: 5min | ned. 02.04.23. | 08:24

"Toliko iscrpljujuća utakmica - da je to zastrašujuće", rekao je trener Partizana posle pobede protiv Crvene zvezde

Saterani su bili odbojkaši Partizana uza zid, malo je nedostajalo da budu eliminisani u četvrtfinalu plej-ofa, ali su se izvukli. Makar do utorka... Zvezda je vodila 1:0 u seriji, imala je priliku na domaćem terenu da obezbedi ulazak u polufinale, jurila je četvrtu pobedu protiv večitog rivala u sezoni. Međutim, stvari su se promenile, pa je posle trijumfa crno-belih na Banjici zakazana majstorica.

Čini se da je tako i najpoštenije. Iza Partizana je veoma uspešna sezona u kojoj je osvojio dva trofeja - Superkup i Kup, iza Crvene zvezde malo turbulentnija takmičarska godina, ali i čak tri pobede u međusobnim duelima. Kad se sve sabere i oduzme - majstorica je pravo rešenje.

Izabrane vesti

Trener crno-belih Bojan Janić bio je izuzetno ponosan na ekipu posle važne pobede na gostujućem terenu.

"Čestitke i mojim momcima i Zvezdi. Toliko bitna i iscrpljujuća utamica, da je to zastrašujuće", rekao je posle meča Janić. "Mi smo bili u kanalu i jednom nogom u grobu, pričali smo o tome. Definitivno imamo mnogo prostora za rad pogotovo na tom psihološkom pristupu, ali ovo što su uradili moji momci je nestvarno što se mene tiče. Bili smo i otpisani u glava i nalazili smo se u veoma teškoj situaciji. Neke stvari koje smo radii dobro tokom cele sezone, u poslednjih deset dana smo radili kriminalno, tako da mi je ekstremno drago da su uspeli da preokrenu to. I na ovoj utakmici posle dva seta prednosti i meč lopte - jedne ili dve ne mogu da se setim - Zvezda se izvukla i vratila, a mi nismo toliko pali...".

U četvrtom setu Janić je u pravom trenutku sa klupe poslao Mandića na servis liniju. Usledio je as, a onda i dobar servis koji je Batak pretvorio u poen. "Naravno, Mandić nas izvlači po hiljaditi put ove sezone i hvala mu do neba. Ono što je najbitnije je da Zvezda dolazi u Master da igra iz sve snage i neće biti ni malo lako, možda čak i teže nego večeras. Moramo da budemo psihički spremni za to".

Partizan je ligaški deo završio na trećem mestu, Zvezda na šestom... Ali, u međusobnim duelima uporno su u prednosti crveno-beli. Janić je pojasnio i šta je pričao sa timom posle prethodne utakmice...

"Nisam se fokusirao na poraz kao na to da imamo neki konkretan psihološki problem sa Zvezdom. Ima do njih mnogo toga, igraju sjajno, mirni su, daju sve od sebe, ali ima i do našeg pada. Možda je i to breme favorita, koje do sada nismo imali kad smo uzimali ova dva trofeja, stvorilo dodatni pritisak. Priča se kao da smo mi najbolji - a niko nije najbolji dok se ne pokaže na terenu. Dva, tri dana smo pričali da moramo da verujemo iz sve snage, da je akcenat na tome da mi dođemo do naše neke igre. Ovo večeras nije ni bilo blizu toga, da li će uopšte biti? Pa mislim da ne mora, ako se pobeđuje. Ponavljam, ovo večeras je bilo za oskara, što se mene tiče".

Drugi i treći set su bili izuzetno dramatični, mada nije bilo jednostavno gledati ni prvi i četvrti.

"Nije mi prvi put da proživljavam ovakve završnice, već sam se malo išlifovao. Ono što pričam njima, to i ja radim sa strane. Pokušavam da budem konkretan kad su saveti u pitanju - šta ćemo da radimo u slučaju toga, toga i toga... Trudim se da verujem, energija koja dolazi sa klupe je mnogo bitna, u to sam siguran. Nije lako, katastrofa, lakše je da uđeš i igraš".

Veoma važne poene upisao je Novica Bjelica kada se sve lomilo u prvom i drugom setu. Iskusni odbojkaš je stao na servis liniju i počeo da ispaljuje projektile...

"U poslednjih nekoliko utakmica nismo koristili ono što nas inače krasi, a to je taj naš agresivan servis, vera u tako nešto i na kraju rezultat. Mislim da i tu imamo još prostora, ali svakako smo bili znatno bolji nego u Masteru".

Detalj sa sinoćne utakmice Crvena zvezda - Partizan (MN Press)Detalj sa sinoćne utakmice Crvena zvezda - Partizan (MN Press)

Na prethodnom duelu Partizan je imao 19 servis grešaka...

"Mi mnogo grešimo, to nije problem. Stvar je da onaj koji uđe bude opasan. Eto protiv Vojvodine smo u prvom setu u finalu Kupa Srbije imali devet servis grešaka, što je previše. Ali, ako si agresivan, ako lopta izađe malo u aut, te greške su sasvim u redu. Moraju da veruju da će sledeća ući. Ja to stalno pričam. Možda bi neko radio drugačije, ali ja verujem u to".

Obračun na Banjici je privukao veliki broj ljubitelja odbojke i čini se da je u potpunosti opravdao njihova očekivanja.

"Ja ne mogu kao akter derbija da cenim kvalitet odbojke, to će ovi što pišu komentare, ali za nas je bilo veoma emotivno. Osećali smo svi, ja prvi, da posle jedne ovekve sezone ne zaslužujemo da ispadnemo odmah. Možda ćemo izgubiti od Zvezde u Masteru, ali ne može baš da izgubimo 3:0 kod kuće, a onda i da nas pregaze na gostujućem terenu. Ja sam rekao mojim momcima da želim da sa Banjice izađemo uzdignute glave. Šta god to značilo. Mogao je to da bude poraz od 3:0, ali da znamo da smo se borili do kraja", podvukao je Bojan Janić.

ČETVRTFINALE PLEJ-OFA SUPERLIGE ZA ODBOJKAŠE (DRUGI MEČEVI)

Subota

Spartak Subotica - Ribnica 3:0 (25:17, 25:23, 25:19), prvi meč 3:0

Mladi radnik - Radnički 3:1 (13:25, 25:18, 25:19, 25:17), prvi meč 0:3

Crvena zvezda - Partizan 1:3 (25:22, 31:29, 28:30, 25:21), prvi meč 3:0

Takovo - Vojvodina 0:3 (16:25, 15:25, 20:25), prvi meč 0:3

POLUFINALE

Vojvodina - Spartak

Partizan/Crvena zvezda - Radnički/Mladi radnik

***četvrtfinalna i polufinalna serija se igraju do dve pobede, a u finalu će do trofeja stići ekipa koja prva ostvari tri trijumfa


tagovi

Bojan JanićOK PartizanOK Crvena ZvezdaSuperliga Srbije u odbojci

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara